27 sep Energieneutraal wonen d.m.v. isolatie
Isolatie: een must voor een energieneutrale woning
Een energieneutrale woning is tegenwoordig erg gewild. Dat is ook logisch vanwege de vele voordelen. U heeft weinig energiekosten dus u kunt honderden euro’s besparen, het verhoogt het comfort omdat u geen last zal hebben van tocht of koude voeten, vochtoverlast, er voldoende frisse lucht is en daarnaast is het natuurlijk ook beter voor het milieu. Als u uzelf er nog niet mee bezig heeft gehouden kan het echter soms lastig zijn om te weten waar u moet beginnen. Een onderdeel van een energieneutrale woning is een goede isolatie. Wanneer uw woning goed geïsoleerd is, kan er geen warmte ontsnappen. WT Isolatie uit Antwerpen heeft de belangrijkste informatie voor u op een rij gezet.
Welke isolatie levert de meeste rendement op?
Of u een rijtjeshuis, twee onder één kap woning, appartement of een ander soort woning hebt maakt niet uit, al deze woningen kunnen geïsoleerd worden. Waar moet u beginnen als u uw huis wilt isoleren? Het isoleren van de gevel of spouwmuurisolatie levert het meeste rendement op. Ook dakisolatie voorkomt dat veel warmte verdwijnt. Daarna komt vloerisolatie en vervolgens glasisolatie. Nieuwbouwhuizen worden tegenwoordig al goed geïsoleerd, maar huizen uit de jaren zeventig of eerder kunnen wel (extra) isolatie gebruiken. Om erachter te komen waar het meeste warmteverlies optreedt, kunt u een infrarood foto laten maken door een gespecialiseerd bedrijf.
Isolatiewaarde berekenen
Er zijn veel verschillende soorten isolatiematerialen. Om zo precies mogelijk te weten te komen hoe goed materialen isoleren kunt u kijken naar drie waardes. Ten eerste de lambda waarde (L-waarde). Deze waarde moet zo laag mogelijk zijn, dan isoleert het materiaal het beste. De warmtedoorgangscoëfficiënt (U-waarde) wordt bijvoorbeeld gebruikt voor glas en moet ook zo laag mogelijk zijn. Ten slotte is er nog de warmteweerstand (R-waarde of Rd-waarde). De R-waarde geeft het isolerend vermogen van een laag isolatiemateriaal aan. Het is de dikte van het materiaal gedeeld door de lambdawaarde en moet zo hoog mogelijk zijn.
Goede en goedkope spouwmuurisolatie
Voor spouwmuurisolatie kunt u kiezen uit diverse materialen. Wilt u goedkoop uit zijn, dan kunt u kiezen voor materialen als glaswol of steenwol. Er is echter wel kans dat deze materialen minder goed kunnen zijn voor de gezondheid. Het best isolerende materiaal als je warmte isolatie wilt waarbij ook alle hoeken en gaten goed worden afgedicht is polyurethaan (PUR). Dit is tevens ook het duurste materiaal. Een andere goede keuze wat betreft isolatiewaarde en prijs is glaswol. Heeft uw huis geen spouw, bijvoorbeeld omdat het oud is? Dan kunt u de gevel isoleren door middel van een voorzetwand of gevelisolatie.
Kruipruimte isoleren of fundering isoleren?
Via de vloer kan er veel energie verloren gaan. Een geïsoleerde kruipruimte kan dit voorkomen. Hiervoor kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van piepschuim isolatiechips, isolatieparels of isolatiematrassen (bolletjes in folie). Het is ook mogelijk om PUR te gebruiken voor een nog betere isolatie. Het beste is om de bovenkant van de kruipruimte te isoleren, maar de onderkant kan ook. Heeft u geen kruipruimte, dan is de fundering isoleren het alternatief. Dan moet er omheen uit worden gegraven. Het materiaal dat hiervoor meestal wordt gebruikt is geëxpandeerd polystyreen (EPS). Het voordeel hiervan is dat het milieuvriendelijk is.
Beste keuze dakisolatie
Voor het dak zijn de beste keuzes PUR-plaat, houtvezelcementplaat en fenolformaldehydeschuim (Resol). Daarvan zijn PUR-plaat en Resol wat milieuvriendelijkheid betreft de beste opties. Ook is Resol erg brandveilig. Isolatieglas is glas met gas ertussen in plaats van lucht zodat het beter isoleert. Dit is HR++ of HR+++ glas. HR+++ glas is het best isolerende glas dat er te koop is. Daar betaalt u dan natuurlijk ook wel iets meer voor, dit glas is ongeveer 50% duurder dan andere soorten. Kortom, er zijn veel isolatiemogelijkheden. Breng snel die van u in kaart en ontdek hoe u nog energie kunt besparen.