Soorten klinkerwerken

Er is een ruime keuze aan klinkers en dat maakt de keuze voor jou bijzonder makkelijk. Voor het maken van een terras kun je veel verschillende soorten klinkers gebruiken, waaronder natuursteen, betontegels en keramische kleiklinkers. Hier lees je alles over de voordelen van elke klinkersoort, waar ze van zijn gemaakt, waar je rekening mee moet houden wanneer je klinkerwerken laat doen en de kosten van klinkerwerken. Kies voor vakmanschap en krijg klinkerwerken die jarenlang meegaan en advies op maat over de onderhoud en verzorging.

Keramische kleiklinkers

Keramische kleiklinkers zijn, zoals de naam al zegt, gemaakt van klei. Deze kleisoort geeft een bepaalde kleur aan de steen wat een natuurlijke uitstraling als resultaat heeft. Keramische klinkers worden op een hoge temperatuur lang gebakken en hiermee krijgen ze hun duurzame eigenschappen. Doordat er verder geen kleurpigment aan de kleiklinkers wordt toegevoegd krijgt de klinker een hele natuurlijke uitstraling. Daarnaast zijn de klinkers in veel verschillende kleuren beschikbaar en zijn ze voor een heleboel stijlen geschikt: zowel modern als landelijk. De kleiklinkers hebben over het algemeen een wat ruwe structuur, maar er zijn ook varianten met een strakkere lijnvoer.

Betontegels

Een andere optie voor klinkerwerken zijn betonklinkers. Betonklinkers zijn wat ruwer dan bijvoorbeeld de kleiklinkers en ook wat goedkoper. Dit komt omdat de kleurvastheid van deze betonklinkers minder is. Er wordt vaak een beschermlaag van mineraal over de klinker gegoten om het kleurbehoud te verlengen. Wanneer je kiest voor betonklinkers kun je ook gaan voor een water doorlaatbare variant. Deze klinkers blijven na regenval minder nat en het regenwater kan makkelijk in de grond trekken.

Natuursteen

Een veel gekozen klinkersoort is natuursteen. Natuursteen is een natuurlijk product dat uit de natuur gewonnen wordt. Dit zorgt voor unieke design omdat het een stuk natuurlijk gesteente is. Je kunt dus geen patroon creëren met natuursteen. Klinkers van natuursteen komen in diverse soorten. Zo zijn graniet, basalt en leisteen een van de meest bekende steensoorten die veel worden gebruikt bij klinkerwerken. Vooral strakke en moderne tuinen maken veel gebruik van deze steensoort. Hoewel het product wat sneller kras gevoelig is, zal deze beschadiging minder goed opvallen vanwege de kleuring die al in de steen zit.

Sierbestrating

Er is bij tuincentra in België veel keus uit sierbestrating. Deze klinkerwerken zorgen ervoor dat je tuin echt jouw eigen plek wordt. De juiste klinkerwerken passen bij de sfeer van je tuin maar ook bij je huis. Er zijn over het algemeen drie soorten steen die je kunt kiezen voor de sierbestrating, waaronder baksteen, natuursteen en betonsteen. Lees je goed in over het gebruik van de juiste steensoort voor de ondergrond van je tuin. Wanneer er professionals komen voor de klinkerwerken kun je ook hen om advies vragen.

Grind en split

Een voordelige optie voor klinkerwerken zijn grind en split, ook wel een halfverharde bestrating genoemd. Deze halfverharde bestrating zijn eigenlijk verhardingen van grind en split. Naast het feit dat grind en split goedkoper zijn, is het ook makkelijker te verwerken. Grind is milieuvriendelijk, rond van vorm en staat mooi in de tuin. Het wordt veel gebruikt voor wandelpaden maar je kunt met gemak de hele tuin met grind decoreren. Split is vaak wat hoekiger en wordt ook wel breuksteen genoemd. Er zijn diverse grind- en splitsoorten, waarbij vooral grootte en kleur een rol spelen.

Kosten van klinkerwerken

Natuurlijk verschillen de kosten van klinkerwerken ten eerste per bedrijf, maar ook wordt gekeken naar de klinkersoort. Toch is er een gemiddeld bedrag waar je vanuit kunt gaan wanneer je gebruik maakt van professionals voor de klinkerwerken. In de onderstaande tabel zie je wat gemiddeld gerekend wordt per vierkante meter.

betonklinkers per m² €5-€10
kleiklinkers per m €10-€30
klinkerwerken €35-€85

Bron: D’Heer Klinkerwerken