De 4 grootste misverstanden over zonnepanelen, ontkracht

Steeds meer Belgen besluiten zonnepanelen aan te schaffen en daarmee geld te besparen en voor duurzaam te gaan. En zoals bij alles dat groeit, groeit de betwisting mee. Wist u dat zonnepanelen die op daken die zuidgericht staan nauwelijks minder opleveren? En dat de elektriciteit die u niet direct gebruikt, niet verspilt is? De 4 grootste misverstanden ontkrachten we in dit artikel.

Door belastingen leveren zonnepanelen niks meer op

Inderdaad, de meeste subsidies die Belgen in het verleden kregen voor de aanschaf van zonnepanelen, zijn opgezegd. Waarom? Waarschijnlijk omdat veel mensen zonnepanelen kochten waaraan de gemeente teveel geld kwijt was. Maar de opkomst van de zonnepanelen kent ook een groot voordeel, kijkend naar de wet van vraag en aanbod. Doordat de concurrentie in zonnepanelen steeg, daalde de prijs. Daardoor hoeft u niet meer een zonnepanelen prijs van 20.000 tot 30.000 euro neer te leggen voor een installatie, maar 5.000 tot 8.000 euro. Ondanks dat bijna alle subsidies inmiddels verdwenen zijn, is de investering in de zonnepanelen al na ongeveer 10 jaar vereffend. Zonnepanelen gaan normaliter 30 jaar mee. Dit betekent dus 20 jaar volle winst.

Zonnepanelen leveren veel minder op, op schuine daken die niet zuidgericht zijn

Zonnepanelen die zuidgericht geïnstalleerd zijn op daken met een helling van 30%, leveren inderdaad een optimaal rendement op. Maar dat betekent niet dat als de zonnepanelen op daken liggen die een andere kant op richten, nauwelijks energie opwekken. Een dak dat gericht is op het zuidoosten of zuidwesten levert maar 5% minder op en oost- of westgerichte daken of platte daken 10 tot 15% minder. Dit betekent dus dat u in het ergste geval maar een jaar kwijt bent op de terugverdientijd.

In de winter leveren zonnepanelen nauwelijks wat op

In de periode van april tot en met september wordt 70% van de stroom opgewekt. Voor veel mensen de reden om tot deze periode te wachten met de aanschaf van zonnepanelen. Maar men vergeet de 30% die overgebleven is. De aanschaf van zonnepanelen op uw dak is is een investering met een lange terugverdientijd. Je kan er daarom niet vroeg genoeg mee beginnen.