Een heerlijke warme appeltaart met een kop koffie op tafel

Wat is er nu lekkerder dan een heerlijke warme appeltaart met een kop koffie op de tafel? Het mooie aan dit fenomeen is dat het eigenlijk altijd goed werkt. Er zijn weinig mensen die je niet gelukkig maakt met een overheerlijke punt appeltaart en je kunt zowel in de zomer als in de winter volop van deze combinatie genieten. Maar wat is eigenlijk appeltaart?

De geschiedenis van appeltaart

Appeltaart is iets typisch Nederlands, zo denkt men vaak. Dat is echter zeker niet het geval. Er zijn talloze varianten op de wereld die allemaal de naam ‘appeltaart’ dragen (maar elk uiteraard weer in hun eigen taal), maar de Nederlandse appeltaart springt daar toch wel boven uit. Waar ter wereld je ook appeltaart proeft, het smaakt nooit zoals de appeltaart in Nederland.

Dat komt doordat de appeltaart al een lange traditie heeft in culinair Nederland. Het allereerste Nederlandse kookboek (Een notabel boecxken van cokeryen, uit 1514) bevat al een recept voor appeltaart. Wel in oud Nederlands, maar de basis van die taart is nog steeds hetzelfde als nu.

Koffie met appeltaart

Koffie met appeltaart is een heerlijke combinatie. Het is dan ook echt onderdeel geworden van de Nederlandse cultuur. In welk restaurant je ook komt; je kunt altijd wel koffie met een punt verse appeltaart krijgen (al dan niet met slagroom). Het Algemeen Dagblad stelt jaarlijks een test op waar de beste appeltaart gekocht kan worden. De traditie van appeltaart eten komt ook vaak en passant langs bij de andere tradities. Wanneer het lekker weer is trekken we er immers massaal op uit om lekker een stuk te fietsen, en onderweg kom je tal van druk bezette restaurantjes tegen waarvan een heel groot gedeelte aan de koffie met appeltaart zit.

Of appeltaart nu een echte Nederlandse uitvinding is of niet; het is zonder twijfel nergens anders een zo diep geworteld onderdeel van de hedendaagse cultuur.