Hoe kun je zonder een schouw toch een open haard plaatsen?

Op koude winterdagen is het gezellig om met het hele gezin om de open haard te zitten. Maar wat als je enkel radiatoren in huis hebt? Wat als je geen schouw hebt, is een open haard dan wel mogelijk? Vaak denken mensen dat het niet mogelijk is om zonder schouw toch een open haard te laten plaatsen. Dat is echter zeker niet waar. Ook wanneer er geen schouw in de woning aanwezig is, is het toch mogelijk om een open haard te plaatsen.

Waarom geen schouw?

Veel huizen waar van origine geen kachel of open haard aanwezig is, hebben ook geen schouw. Dat is niet verwonderlijk, want wat heeft een woning aan een schouw wanneer er geen open haard of kachel geplaatst is? Bovendien is het vaak een dure aangelegenheid om op een later moment alsnog een schouw te laten plaatsen, waardoor dat geen optie is. Maar gelukkig is het dus prima mogelijk om een kachel te plaatsen wanneer er geen schouw aanwezig is.

Gesloten verbrandingssysteem

Een tegenwoordig veel gebruikte methode om een open haard zonder schouw te kunnen gebruiken, is door gebruik te maken van een gesloten verbrandingssysteem. Normale, reguliere open haarden hebben een open verbrandingssysteem. Hierbij staat de open haard in verbinding met de buitenlucht; de rook wordt via de schoorsteen afgevoerd. Bij een gesloten verbrandingssysteem worden vrijwel alle af te voeren stoffen intern verwerkt en weer gebruikt voor de verbranding. Dat lukt helaas niet voor de volle honderd procent, waardoor er wel een verbinding met buiten noodzakelijk is. Dit hoeft echter geen omhoog gaande schoorsteen te zijn. Door moderne technieken is het mogelijk om vele tientallen meters te overbruggen en is het zelfs mogelijk om de afvoer via de kruipruimte te laten lopen. Kortom: de mogelijkheden zijn hierdoor fors groter dan bij een reguliere open haard.

Bovendien zijn de kosten voor een dergelijk systeem fors lager dan de kosten die gemoeid zijn bij het aan laten leggen van een schouw. Ook is het zo dat er minder ruimte verloren gaat. Een schouw heeft in de woonkamer een boel ruimte nodig, maar ook de schoorsteen die verticaal omhoog gaat neemt een boel ruimte in. Met een genoemde installatie is dit niet het geval.