27 sep 5 beste isolatietips
Vijf tips voor een goede isolatie
Isolatie is het eerste waar u mee moet beginnen als u wilt dat uw huis energieneutraal wordt. Kunt u niet wachten om te beginnen met het (laten) isoleren van uw huis of ziet u juist tegen deze klus op? Het is hoe dan ook belangrijk om het goed te (laten) doen want u kunt er jarenlang plezier van hebben wanneer u de juiste keuze maakt, maar als de isolatie verkeerd wordt aangebracht kan het een heel gedoe zijn om het weer te herstellen. Dat wilt u natuurlijk het liefst voorkomen. Daarom hieronder vijf tips voor isolatie samengesteld door Isocarm Isolatie.
1. Controleer waar u moet isoleren
Is uw huis voor 1976 gebouwd? Dan kunt u ervan uitgaan dat u nog helemaal geen isolatie hebt. Is uw huis gebouwd in 1982 of eerder dan zal het huis waarschijnlijk wel spouwmuurisolatie en dakisolatie hebben, maar het zal dan niet de allerbeste soort isolatie zijn. Huizen die gebouwd zijn in de jaren 80 hebben vaak wel isolatie, maar deze is wel aan vervanging toe. Daarentegen, huizen van 25 jaar oud of nieuwer zijn vaak al goed geïsoleerd. Wilt u weten of uw huis geïsoleerd is en wat de kwaliteit van de isolatie is? Laat dan eens een infrarood foto maken.
2. Kijk wat de financiële mogelijkheden zijn
De subsidies worden steeds minder, dus het is een kwestie van er snel bij zijn. Op de website Energiesubsidiewijzer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kunt u zien wat de mogelijkheden voor subsidies en lenen zijn in uw woonplaats. Niet voor alle steden is de subsidiemogelijkheid nog beschikbaar, maar dan zijn er wel leningen met gunstige rentes die op kunnen lopen tot tienduizenden euro’s. Het kan altijd lonen om nog even bij uw gemeente langs te gaan, want het kan zijn dat er nog een subsidie of lening is die niet op de website is geplaatst.
3. Bedenk goed voor welk materiaal u kiest
Het lijkt misschien aantrekkelijk om voor een goedkoop isolatiemateriaal te gaan, maar als het niet goed isoleert is alle moeite voor niets geweest. Denk er dus van tevoren goed over na, als het eenmaal geplaatst is kunt u het niet makkelijk meer veranderen. Wat is het doel van uw isolatie? Wilt u alleen warmte isolatie of ook geluidsdemping? Is het belangrijk dat het materiaal vochtbestendig is? Moet het materiaal brandveilig zijn en milieuvriendelijk? Hoe belangrijk is het dat het materiaal geen gezondheidsrisico’s oplevert? Is het materiaal bestendig tegen rotten en laat het damp door, is het hygiënisch genoeg?
4. Bereken de isolatiewaarde
Of de isolatie voldoende is om ervoor te zorgen dat uw huis niet teveel warmte verliest hangt ook af van de dikte van de isolatielaag. Om erachter te komen of die voldoende is voor het materiaal dat u wilt gebruiken kunt u opzoeken wat de warmtegeleidingscoëfficiënt of lambda waarde is van het materiaal en de dikte van het materiaal hierdoor delen. Hoe hoger het getal (de warmteweerstand) hoe beter de isolatie zal zijn. Gecombineerd met de warmteweerstand van de rest van de constructie krijgt u de Rc-waarde. De Rc-waarde moet voor het huis minstens 5 vierkante meter per kilowatt bedragen.
5. Vergelijk offertes
Wanneer u een bedrijf in wilt schakelen dat diensten aanbiedt kan het bijna altijd lonen om meerdere offertes aan te vragen, zo ook in het geval van isolatie. Er zijn veel bedrijven die dit doen en afgezien van het feit dat de één goedkoper is, kan het soms ook zijn dat het ene bedrijf gewoon net iets meer kennis heeft van de soort isolatie die u wilt gaan plaatsen. Wees dus geen dief van uw eigen portemonnee en neem even de tijd om de voorstellen rustig door te nemen. Zo kunt u ongeveer 25% tot 40% besparen.