DIY: zelf led inbouwspots plaatsen

Heb jij al eens overwogen om je traditionele verlichting in huis te vervangen voor led inbouwspots? Het gebruik van led verlichting kan verschillende voordelen met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan het feit, dat deze vorm van verlichting veel duurzamer en milieuvriendelijker is. De spotjes verbruiken minder energie, bieden een groter aantal branduren en bevatten daarbij geen kwik! Drie belangrijke verschillen met bijvoorbeeld gloei- en spaarlampen. Voor het plaatsen van de led inbouwspots heb je geen elektricien nodig. Je kunt de lampen namelijk heel eenvoudig zelf in huis monteren! In welke ruimte wil jij straks led verlichting kunnen gebruiken?

LED inbouwspots lijken qua aansluiting op normale lampen

Het feit dat led inbouwspots zo eenvoudig te monteren zijn, hangt samen met de aansluiting van deze lampen. De aansluiting van led verlichting komt namelijk overeen met de aansluiting van een normale gloei- of spaarlamp. Vaak is het mogelijk om een bestaande lamp te vervangen voor een led inbouwspot. Ook led verlichting is doorgaans voorzien van een zogenaamde schroefdraadfitting aan de onderzijde. Bekijk vooraf wel goed, welk type fitting je nodig hebt! De fittingen worden in verschillende soorten, afwijken van formaat, aangeboden. Kies bijvoorbeeld tussen een E27 of een E14 fitting.

Nieuwe fitting monteren voor led inbouwspots

Mocht je nog geen fitting hebben om de led inbouwspots in te kunnen plaatsen, dan kun je de lampen zelf aansluiten. In dit geval is het allereerst noodzakelijk om een gat op een plek te boren, waar je de inbouwspots wilt monteren. Denk aan de keukenkastjes boven het aanrecht, de ruimte boven een spiegel in de badkamer, enzovoorts. Nadat je een gat gemaakt hebt, kun je de led inbouwspots in dit gat hangen. De vorm van de spotjes maakt dat deze stevig op hun plek blijven zitten. Zijn de led inbouwspots gemonteerd? In dat geval kun je deze aansluiten op de elektra. Geniet van deze duurzame en sfeervolle verlichting!

Tags: