Een kleine seniorenwoning praktisch inrichten

Gaat het traplopen niet zo gemakkelijk meer? Een gelijkvloerse seniorenwoning kan dan steeds meer een optie worden. Alles is dan gelijkvloers en bovendien is er een stuk minder ruimte, waardoor het schoonmaakwerk bijhouden ook een stuk gemakkelijker wordt. Echter betekent dit ook dat er een stuk minder opslagruimte is, waardoor je gemiddeld 60% woonoppervlak inlevert. Het wordt daardoor ook erg belangrijk om de ruimte praktisch in te richten, zodat je zoveel mogelijk van je geliefde spullen mee kunt nemen. Hoe pak je dit aan? Wij hebben alvast een aantal tips voor je.

Opruimen en wegdoen

Uiteraard zijn er meubels en spullen waar je geen afscheid van wilt nemen. Helaas zal het toch nodig zijn om bepaalde spullen weg te doen als je kleiner gaat wonen. In tegenstelling tot een eengezinswoning heb je in een seniorenwoning bijvoorbeeld geen zolder om spullen op te slaan. Een seniorenwoning bestaat uit een woonkamer, slaapkamer, badkamer en keuken. Vaak is er dus weinig opslagruimte. Daarom is het erg belangrijk om te bedenken welke spullen absoluut mee moeten en welke niet.

Beginnen met opruimen

Als je begint met opruimen zul je vast en zeker spullen tegenkomen die je al jaren niet meer hebt gezien. Bijvoorbeeld speelgoed van je (klein)kinderen. Nu is het perfecte moment om dit speelgoed door te geven aan een volgende generatie of om het in te leveren bij de kringloopwinkel, zodat iemand anders er plezier van kan hebben.
Spullen die je zelf nog wilt gebruiken of die nog emotionele waarde voor je hebben kun je uiteraard zelf bewaren.

Externe opslag huren

Blijven er toch nog teveel spullen over? Wellicht is het dan een optie om een externe opslagruimte te huren. Hier kun je dingen opslaan die je niet het hele jaar door nodig hebt, zoals kerstdecoraties en tuinmeubels. Ook waardevolle spullen zoals schilderijen en meubels kun je opslaan in een externe opslag.

Een klein huis, maar groots wonen

Als de keuze is gemaakt welke spullen wel en niet mee zullen gaan verhuizen, dan wordt het tijd om het huis in te gaan delen. Hou hierbij bijvoorbeeld rekening of je een rollator zult gaan gebruiken. In dat geval is het belangrijk om de ruimte zodanig in te delen dat je overal goed bij kunt komen met de rollator.

Enkele tips om meer ruimte te creëren

  • Zorg voor afstand tussen de meubels en ruimte in het midden van de kamer
  • Een lichte muur zorgt ervoor dat de kamer optisch groter lijkt
  • Om ruimte te besparen kun je kiezen voor opklapbare meubels, zoals een tafeltje dat je in kunt klappen op opklapstoelen voor de visite
  • Een wandkast kan veel opbergruimte bieden. Ook kun je in een voorraadkast vaak nog wat extra planken kwijt
  • Zet niet teveel meubels in de ruimte, want dan oogt het al snel erg vol