Een nieuw bankstel kopen? Maak deze 3 beginnersfouten niet!

Een nieuwe zitbank wordt niet vaak aangeschaft. Toch brengt men er veel tijd in door en is het een eyecatcher in je woonkamer. Genoeg reden om er goed over na te denken en ervoor te zorgen dat je deze 3 beginnersfouten niet maakt!

1.     Een te grote bank kopen

In de winkel lijkt een bank vaak  kleiner dan deze echt is. Dat komt natuurlijk omdat een woonwinkel vaak groot is opgezet en een zitbank tussen veel meer zitbanken, tafels en kasten staat. Maak de fout dus niet om een bank te groot te kopen, je zult niet de eerste zijn. Hoe voorkom je het? Neem altijd een meetlint mee naar de winkel, of vraag er een aan de verkoper of verkoopster als je het vergeten bent. Meet de bank goed op, noteer alle maten en boots de vorm van de bank thuis na in de woonkamer. Je kunt het stuk van de grond waar de bank moet komen, afplakken met tape bijvoorbeeld. En dit kun je ook doen met de muur, als de bank tegen een muur komt te staan tenminste. Ook kun je de grond vol leggen met bijvoorbeeld kranten, of door er een aantal stoelen neer te zetten die samen ongeveer net zo groot zijn als de bank. Kies de manier die je het prettigst vindt, het gaat erom dat je een goed beeld krijgt van de ruimte die de bank gaat innemen.

2.     Niet voorbereid op vlekken

Kinderen en huisdieren zijn geweldig maar vergroten de kans op vlekken. Wapen je hiertegen door een afneembare hoes aan te schaffen, en/of door middel van de materiaalkeuze: van leer is bekend dat vlekken er minder kans op maken. Veel zon in de kamer? Koop dan in ieder geval geen bank met katoenen bekleding, waarvan de kleur vaak al binnen een jaar is vervaagd. Vaak is de kleur binnen een jaar al behoorlijk vervaagd. Kies verder ook zitmeubels die ‘tegen een stootje kunnen’. Wil je een kleur waar je weinig op ziet, dan is het natuurlijk logisch om te gaan voor een donkerder design of kleur waar je weinig op ziet.

3.     Onvoldoende aandacht voor comfort

Het oog wil wat, maar comfort is het belangrijkst. Bij Kötter Wonen Nijverdal zien we vaak dat mensen hun bank willen uitzoeken van een plaatje, terwijl comfort en gebruiksgemak minstens net zo belangrijk zijn. Denk ook goed na over hoe je de bank gaat gebruiken; comfort is namelijk persoonlijk. Hoe zit je thuis op de bank? Kijk je televisie? Lees je de krant? Eet je op de bank? Ga je de bank gebruiken als actieve zitbank? Dan is het voor jou interessant om te focussen op een bank met kort zitgedeelte, waar je niet al te ‘diep’ in zit. Ook voor mensen met kortere benen is dit een goede optie, ook als je stevig tegen de rugleuning aanzit moet je goed met je voeten bij de grond kunnen. Voel je juist meer voor een lekkere relaxbank? Ga dan voor een wat diepere bank met comfortabele, zachte kussens. Wil je er ook op liggen en hangen? Dan is de lengte van de bank belangrijk! En dan is een hoekbank ook zeker een goede optie. Belangrijk: schaam je niet en test de bank vooral goed uit in de winkel.