Een van de betere beddensoorten: de boxspring

De inrichting van je slaapkamer is uitermate belangrijk voor een goede nachtrust. Zo zal een rustig ingedeelde slaapkamer veel meer ontspannen zijn dan een druk ingerichte slaapkamer. Naast een rustige inrichting is een goed bed het belangrijkste onderdeel van een slaapkamer. Hoewel ieder zijn eigen smaak heeft, zal een boxspring meestal toch het beste soort bed zijn. Dat veel mensen thuis voor boxspring kiezen heeft ermee te maken dat boxsprings ook veel in hotel terug zijn te vinden. In een hotel hebben veel mensen vaak een ultieme slaapbeleving en willen dit thuis ook. In de beddenmarkt is dan ook een grote keuze aan verschillende soorten voordelig geprijsde boxsprings. Zo is het ook mogelijk om thuis een boxspring neer te zetten.

De boxspring

Een boxspring bestaat uit enkele onderdelen die gezamenlijk een compleet bed vormen. De onderkant van een boxspring wordt gevormd door een frame of een bodem met pootjes in hout of metaal. Hierop ligt een met vering gevulde eerste matras. Op deze matras ligt een tweede matras. Dit is ook het kenmerk van een boxspring: twee matrassen en een hoge instap. Op de tweede matras ligt dan een topmatras van bijv. 180×200. Bij de matrassen kan naar gelang gekozen worden voor een pocketveringsmatras of een binnenveringsmatras en de matrassen zijn vrijwel altijd gestoffeerd. Er bestaan ook zeer dure en luxe boxsprings. Dit zijn de Scandinavische boxsprings. Deze boxsprings worden gekenmerkt door het toevoegen van extra comfortlagen en de uitstekende comfort.

Wat zijn de voordelen van een boxspring?

• Dat er vaak voor een boxspring als bed gekozen wordt, is niet voor niet. Met twee matrassen biedt een boxspring extra comfort voor een goede nachtrust.
• Een boxspring is zeer geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Doordat het bed hoger is, heeft een boxspring een gemakkelijk in- en uitstap.
• Een boxspring is randloos. Er zijn geen randen om je aan te stoten en ook het opmaken gaat veel gemakkelijker als er geen randen aanwezig zijn.
• Een ander voordeel dat er geen randen aanwezig zijn is dat ventilatie veel gemakkelijker gaat. De matrassen zitten niet ‘opgesloten’ en kunnen vrij ademen.
• Er is een ontzettend grote keuze in soorten boxsprings. Een boxspring is te verkrijgen in vrijwel elk design, kwaliteit en prijsklasse.

Een vlakke of een elektrische boxspring?

Een tweepersoons boxspring bestaat meestal uit twee separate éénpersoons boxsprings. Tussen deze twee boxsprings is dan een naad te zien. Deze naad wordt weggewerkt door het gebruikt van een topmatras. Een boxspring zonder een elektrische motor wordt ook wel een vlakke boxspring genoemd. Wanneer je behoefte hebt om het hoofdeinde of het voeteneinde omhoog te laten komen, dan kun je kiezen voor een elektrische boxspring. Bij een tweepersoons boxspring is het daarom mogelijk om onafhankelijk van elkaar het hoofd- of voeteneinde te bewegen. Ook dan wordt gebruik gemaakt van een speciale topdekmatras die hiervoor geschikt is.

Hoeveel kost een boxspring?

Vanwege de vele verschillende soorten boxsprings is er niet een vaste richtprijs voor een boxspring aan te geven. Hoeveel een boxspring kost is voornamelijk afhankelijk van de wensen met betrekking tot de kwaliteit van de boxspring en het beschikbare budget. Er is al een boxspring te koop voor een paar honderd euro voor de goedkopere boxsprings. De duurdere exemplaren beginnen bij duizend euro. Iemand die veel budget heeft kan ook een Scandinavisch model boxspring kopen. Een dergelijk boxspring van de allerbeste kwaliteit kan tienduizend euro of zelfs meer kosten.

Tags: