gras aanleggen

Graszoden in de tuin aanleggen

Wil je je tuin opnieuw inrichten? Dan zijn er natuurlijk heel veel manieren waarop je dit kunt doen. Denk maar bijvoorbeeld aan tegeltjes, grind of een grasveldje. Kies je voor gras, dan zijn er ook weer verschillende opties om uit te kiezen. Je kunt namelijk kiezen voor een nieuw gazon aanleggen met graszaad of graszoden. Met beide manieren kun je een mooi resultaat bereiken, maar het verschil zit hem in de prijs en het proces. Twijfel jij ook tussen deze twee opties? In dit artikel leggen we je alles uit over het aanleggen van graszoden en het zaaien van graszaadjes. Ook zetten we de voor- en nadelen van beide opties op een rijtje.

Graszaad en graszoden

Graszoden zijn eigenlijk dunne en lange plakkaten aarde met gras eraan. Deze plakkaten bestaan uit drie lagen, namelijk de aarde, wortels en het gras zelf. Deze graszoden worden op plekken gekweekt die groot genoeg zijn en na ongeveer 12 tot 14 maanden zijn de wortels van de graszoden sterk genoeg om te worden geoogst. Na het oogsten zijn de individuele stukken graszoden stevig genoeg om bijvoorbeeld in jouw tuin verder te groeien. Als je kiest voor graszoden, dan heb je dus direct na het aanleggen een prachtig stukje grasveld in je tuin.

Bij graszaden werkt dit iets anders. Graszaden zijn (zoals je misschien al vermoedt) zaadjes van gras. Als je deze zaait, dan moet je geduld hebben en wachten tot ze langzaam ontkiemen tot echte grassprietjes.

De methode

Zoden en zaadjes zijn twee verschillende manieren om gras in je tuin te krijgen. Leg je graszoden aan, dan is het van belang om de ondergrond goed te spitten voordat je verse aarde erop legt. Na het spitten kun je de ondergrond het beste even met een grove hark plat maken door goed te stampen. Hierna neem je een kleinere hark om de grond lichtjes te egaliseren, zodat de wortels van de graszoden hier straks goed verder kunnen groeien. De zoden leg je vervolgens simpelweg op de grond neer, maar let er wel op dat ze strak tegen elkaar aan liggen. Je kunt ze eventueel ook verder aanstampen, zodat de zoden zich goed kunnen nestelen in de grond. Na het aanleggen van de zoden maak je het gras nat, zodat ze meteen voldoende water hebben.

Graszaden zaaien werkt op een soortgelijke manier. Let er alleen wel op dat je graszaadjes het beste in het voorjaar of najaar kunt zaaien, want dan is de temperatuur het meest ideaal. Net zoals bij graszoden moet je bij het zaaien van graszaad ook de grond omspitten. Platstampen van de grond hoeft niet, maar egaliseren moet wel nog gebeuren. Na dit egaliseren kun je de zaadjes verspreiden en tenslotte geef je de grond ook even wat water.

De voor- en nadelen

Uiteraard kennen zowel graszoden als graszaden zo hun voordelen en nadelen. Het voordeel van graszoden is dat je meteen een mooi stukje grasveld in je tuin hebt liggen. Je hoeft dus minder geduldig te zijn dan bij graszaad, want bij het zaaien van graszaad moet je eerst nog een tijdje wachten tot ze ontkiemd zijn. Een ander nadeel van graszaad is dat vogels gek zijn op de zaadjes. Zij eten de graszaden makkelijk op, waardoor je later geen vol gazon meer hebt. Kies je voor graszoden, dan zijn er geen zaadjes te bekennen en heb je dit probleem niet. Bovendien hebben graszoden al sterke wortels ontwikkeld, waardoor onkruid geen kans meer krijgt om te kunnen groeien. Heb je je grasveld gezaaid, dan is de kans op onkruid een stuk groter.

Nu je de kenmerken, methodes voor aanleggen en de voordelen en de nadelen hebt gelezen, kun je een weloverwogen optie kiezen. Wordt het graszoden aanleggen of graszaad zaaien?

Tags: