Hoe maak je lederen onderzetters?

Als er iets leuk is om te personaliseren, dan zijn het wel onderzetters. Je presenteert eigenlijk elke gast je onderzetter. Hoe leuk is het dan als je zelfgemaakte onderzetters hebt? Bovendien laten zelfgemaakte onderzetters soms iets zien van je leven, waardoor je meteen een goed gespreksonderwerp hebt. In dit artikel zullen we kort uitleggen hoe je zelf lederen onderzetters kunt fabriceren.

Een leuk idee

Gewone lederen onderzetters zijn misschien wat saai. Bedenk daarom goed wat voor onderzetters je precies wil maken. Welke kleur leer wil je? Wat wil je aan de onderkant? Hoe groot moeten ze worden? Welke vorm onderzetters wil je krijgen?

Zorg voor leer

Vervolgens heb je natuurlijk leer nodig. Het is belangrijk om goede stukken leer uit te zoeken. Ze hoeven uiteraard niet groot te zijn, dus vaak kun je wel een stuk leer uit een oude jas of een oude bank gebruiken. Mocht je dat allebei niet hebben, dan kun je eventueel bij de kringloopwinkel op zoek gaan naar leer of een oude leren jas aanschaffen.

Maak het leer vochtig

Om het leer goed te kunnen hanteren, is het zaak het leer vochtig – maar niet te nat! – te maken. Hierdoor wordt het leer soepel. Geen zorgen: het droogt vanzelf wel weer op. Met een spons kun je het leer vochtig maken zonder dat het al te nat wordt.

Teken een patroontje

Wil je een patroon in je lederen onderzetter? Dan is dit het moment om het patroon te tekenen. Je kunt bijvoorbeeld een soort baksteen legvorm tekenen, waarbij de ‘stenen’ om en om in het leer worden getekend.

Plak het leer op de bodem

Nu kun je het leer op de bodem vastplakken. Let hierbij goed op dat de gebruikte lijm goed aan beide materialen (leer en bodem) hecht, zodat je voorkomt dat het loslaat na enkele maanden gebruik. Je lederen onderzetters zijn nu klaar!