Houd het zwembad vrij van algen

Een zwembad vraagt onderhoud en verzorging. Wanneer een zwembad niet wordt onderhouden kan het water verkleuren, lekkage in het zwembad ontstaan, het water verontreinigen, … Daarom is controle een absolute noodzaak bij het hebben van een zwembad, zeker als dat zwembad zich buitenshuis bevindt. Het gebruik van chemische producten en diverse reinigingsmiddelen kunnen helpen bij het zuiver houden van het zwembadwater.

Enkele tips zijn om het zwembad te beschermen zijn de bovenkant af te dekken als het niet gebruikt wordt, geregeld het water te controleren en indien nodig bij te werken of te verversen. Geregeld het zwembad pompen kan ook bijdragen tot het zuiver houden van het zwembad en het water.

Het zwembad zuiver en algenvrij houden

Om een zwembad zuiver te houden kunt u gebruik maken van chemische producten zoals chloor en vlok tabletten. Daarnaast zijn er hulpmiddelen zoals filters en bedekkingssystemen die ervoor kunnen zorgen dat er geen vuil van buitenaf in het water terecht komt. Daarnaast zijn er ook bestrijdingsmiddelen tegen algen. Aqua Easy blokjes beschermen het water tegen fosfaten (een vorm van zout) maar éénmaal de vorming van algen is begonnen volstaan die niet meer. Om die algen te vernietigen en het water in het zwembad terug te zuiveren gebruik je het best Melpool QAC. Dit chemische product kan in het water worden toegevoegd en zal alle algen verwerken tot het water terug zuiver is. Indien dit onverhoopt toch niet zou helpen, omdat er teveel algen in het water zitten kan je het water opnieuw verversen.

Verkleuring van het zwembadwater

Door een overvloed aan licht, de vorming van algen, een slecht onderhoud van het zwembad met infecties als gevolg en teveel cyaanzuur kan het water van het zwembad soms groen uitslaan. De verkleuring kan worden voorkomen door het zwembad geregeld te onderhouden, het water te verversen, de pH waarde bij te houden. Wanneer die onder 7,5 zakt is het aangeraden een verzuurde te gebruiken om de waarde op peil te houden. Tot slot kunt u ook de filter van het zwembad af en toe vervangen zodat het water langere tijd zuiver blijft. Ook vloktabletten in de skimmer kunnen bijdragen tot het zuiveren van het zwembadwater.

De definitie en het ontstaan van algen

Algen zijn organismen die aan fotosynthese doen met de bedoeling koolhydraten te krijgen, bijvoorbeeld een mosbol, zeewier en een oogdier. Die organismen leven in het water: de zee of het zwembad.

Bron afbeelding: http://www.zwembad-overkapping.com/

Tags: