Huisdier in huis? Zo voorkom je kapotte meubels!

Een kat of hond in huis staat eigenlijk garant voor het hebben van lelijke meubels. Een kat krabt maar wat los en met wat pech krijgt ‘ie ook nog eens de drang om hier en daar zijn geur achter te laten. Maar hoe voorkom je dat eigenlijk?

Regelmatig stofzuigen

Het is belangrijk dat je de bank en de stoelen goed schoon houdt. Doe je dat regelmatig, dan zul je het minste last hebben van hardnekkige haren die maar niet weg willen. Zo houd je de banken en stoelen netjes en hoef je je nergens voor te schamen als er visite komt! Houd dit goed bij, dan kost het ’t minste tijd.

Een krabpaal

Een kat moet regelmatig zijn nagels scherpen en kort houden. Doet ‘ie dit niet, dan is dat voor de kat heel onaangenaam en kunnen zijn nagels ingroeien. Dat wil je natuurlijk niet hebben, dus is het goed om de kat de gelegenheid te bieden dat gekrab te doen op een plek waar het niet zo erg is, bijvoorbeeld tegen een krabpaal aan.

Helaas is het niet mogelijk om een kat de krabgewoonte af te leren. Het is een manier voor de kat om zijn of haar geur achter te laten en bovendien wordt het (ja echt!) gebruikt als communicatiemiddel. Een jonge kitten kun je vaak nog goed opvoeden, dus laat de kitten zo vroeg als mogelijk aan de krabpaal wennen, des te minder moeite zal ‘ie ermee hebben. Het helpt vaak om de krabpaal op de looproute van de kat te plaatsen.

Schone kattenbak

Katten kunnen soms heel decadent zijn. Zorg daarom dat de kat een schone kattenbak heeft zodat hij altijd daar terecht kan voor een grote maar zeker ook kleine boodschap. Wanneer je de kattenbak niet vaak en goed genoeg schoon houdt, zal de kat op den duur niet meer in de kattenbak zijn behoefte willen doen, en dat moet je uiteraard zien te voorkomen. Wanneer een kattenbak het naar de kattenbak gaan heeft afgeleerd, is het erg moeilijk om deze gewoonte weer aan te leren!