laminaat shutterstock

Kiezen voor laminaat in huis?

Tegenwoordig is laminaat weer helemaal in. Waar laminaat vroeger nog gezien werd als een wegwerpartikel, is laminaat nu zo sterk dat het wel een aantal jaren meekan. Daarnaast leggen steeds meer mensen hun laminaat zelf. En zeg nu zelf, laminaat leggen geeft toch voldoening?

Eenvoudig laminaat leggen

Wanneer je de juiste voorbereiding treft, is laminaat leggen echt een eitje. Toch gaat laminaat niet op de automatische piloot. Voordat je enthousiast begint met het leggen van laminaat, bepaal de richting van het laminaat. Denk er ook over na hoe je verschillende ruimtes met laminaat in je huis tot één geheel maakt. Wanneer je het laminaat laat doorlopen, zie je een bepaalde eenheid. Ook voorkom je hierdoor dat je drempels moet gaan aanschaffen. Wanneer je liever een duidelijke scheiding hebt tussen de verschillende ruimtes, dan is het ook mogelijk om verschillende laminaatsoorten te gebruiken. Hierbij zijn wel drempels nodig. Laminaat kun je in veel verschillende winkels kopen. Je kunt online zoeken, maar ook een bouwmarkt inlopen.

In de badkamer laminaat?

Vroeger was laminaat alleen bedoeld voor de woonkamer. Maar die tijd is voorbij. Tegenwoordig is speciaal laminaat te koop voor de badkamer. Dit laminaat kan tegen water en vocht, maar lijkt wel op een houten vloer. Je badkamer ziet er zo ontzettend luxe uit. Het aanbod in laminaat is erg groot. Iedere soort laminaat heeft een andere kleur en daarmee ook een andere uitstraling. Zo kan laminaat een warme of koude uitstraling hebben, maar ook de ruimte groter of kleiner doen lijken. Bedenk daarom van te voren hoe het laminaat in de ruimte past. Je kunt ook de ruimtes aanpassen aan het nieuwe laminaat. Wanneer je laminaat kunt leggen, is een muurtje verven ook niet moeilijk meer.

Waar moet je opletten bij het leggen van laminaat?

Voordat je enthousiast het laminaat gaat uitpakken, vergeet niet dat het laminaat nog moet acclimatiseren. Het laminaat moet namelijk wennen aan de temperatuur en de vochtigheid in jouw huis. Je legt het laminaat in de dichte verpakking in het midden van de woonkamer. Het acclimatiseren duurt minimaal 48 uur. Daarna kun je je gereedschap opzoeken en beginnen. Let bij het leggen wel op de juiste ondervloer. Bij vloerverwarming bijvoorbeeld heb je een speciale ondervloer nodig. Let ook op een vlakke ondergrond en ruimte aan de zijkanten.