Een lichtplan maken voor sfeervolle en praktische verlichting

Staat u op het punt om uw woning van binnen te verbouwen en van een nieuwe inrichting te voorzien? Dan moet u met een aantal zaken rekening houden. Zo moet u weten wat u precies wilt veranderen en hoe de nieuwe kamer en uit moet komen te zien. Waarschijnlijk heeft u dit van tevoren allemaal al gepland en uitgewerkt. Indien u dit nog niet gedaan heeft, is het aan te raden om een simpele plattegrond te maken. Op deze manier kunt u met alles rekening houden.

Indeling

Voordat u gaat beginnen met het sloopwerk, is het van belang dat u goed nagedacht heeft over het eindresultaat. Heeft u inmiddels een bepaalde stijl gekozen? Zorg dan dat u ook vast een indeling maakt. Dit kunt u simpelweg doen door een schets van bijvoorbeeld uw woonkamer te maken en hier de betreffende meubels op aan te geven. Zorg dat u niets vergeet, want mogelijk moet u dan later nog weer het één en ander gaan veranderen.

Elektriciteit

Eén van de dingen waar u voorafgaand aan de werkzaamheden rekening mee moet houden, is de elektriciteit. Wanneer u van plan bent om sloopwerk uit te gaan voeren, moet u goed weten waar de elektriciteitsleidingen precies lopen. Dit is echter niet het enige. Indien u de inrichting totaal gaat veranderen, moet u ook denken aan de stopcontacten en lichtschakelaars. Deze zitten nu misschien wel op de juiste plek voor de huidige indeling van uw woonkamer, maar is dat na de verbouwing nog steeds het geval?

Lichtplan maken

Heeft u een plattegrond met de indeling gemaakt? Geef hier dan ook direct de verschillende stopcontacten en schakelaars op aan. Op deze manier weet u of het noodzakelijk is om de huidige elektriciteitsleidingen te verleggen. Wanneer u te werk gaat zonder van tevoren een lichtplan op te stellen, is de kans groot dat u na het afronden van de werkzaamheden ineens tegen de locatie van de stopcontacten en schakelaars aanloopt.

Klik hier voor bespaartips voor verlichting