Schuren met de geschikte schuurmachine

Wanneer je wilt gaan schilderen is het belangrijk om eerst het betreffende oppervlak te schuren. Het schuren bepaald namelijk grotendeels het resultaat. Maar hoe ga je nou eigenlijk schuren? Met de hand of toch maar kiezen voor een schuurmachine. Als je kiest voor een schuurapparaat kun je natuurlijk een stuk sneller schuren. Daarnaast is het belangrijk om te weten voor welke machine je het beste kunt kiezen. Hieronder zullen we voor de doe-het-zelvers een aantal eigenschappen beschrijven, welke per apparaat zullen verschillen. Op basis hiervan kun je vervolgens de meest geschikte schuurmachine kiezen.

Beter schuren met stofafzuiging

In de meeste gevallen is het verstandig om te kiezen voor een schuurmachine met stofafzuiging. Met een afzuiging voorkom je namelijk dat schuursel de lucht in wordt geslingerd. Hierdoor kun je al een stuk prettiger en tevens veiliger schuren. Daarnaast zorgt een stofafzuiging ervoor dat de schuurcapaciteit wordt vergroot en de levensduur van de schuurzool toeneemt. De afzuiging bestaat vaak uit een externe stofzuiger, welke op de schuurmachine wordt bevestigd. Door middel van de gaten in de schuurzool wort het schuursel eenvoudig afgezogen.

Toerentalregeling

Met behulp van een toerentalregeling is het mogelijk om wrijving met het te schuren oppervlak te voorkomen. Je kunt namelijk het aantal toeren verlagen, waardoor de schuurzool minder schuurbewegingen zal maken. Wanneer er wel sprake is van wrijving kan het oppervlak te warm worden. Hierdoor zal het schuursel wat vrijkomt zich gaan hechten aan de schuurzool van de machine. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat de schuurcapaciteit afneemt en je minder snel kunt schuren.

Schuurmateriaal bevestigen

Als je een schuurmachine wilt kopen is het ook verstandig om rekening te houden met de manier waarop het schuurmateriaal wordt bevestigd. Zo kun je kiezen voor een klittenband- of klembevestiging. In dit geval is een klittenbandbevestiging voor het schuurpapier eenvoudig, maar aan de andere kant ook prijzig. Kies je voor een machine met klembevestiging dan kan het bevestigen soms een tijdje duren. Toch is deze manier van bevestigen wel een stuk voordeliger.