Tips voor het kopen van een hanglamp

We brengen ongemerkt veel tijd door in de eetkamer. Aan een eettafel wordt gegeten, gewerkt en soms ook wel tot de late uurtjes nagetafeld met vrienden en familie. Daarom is het belangrijk om de eettafel van goede verlichting te voorzien. In de blog lees je waar je het beste op kunt letten bij het kopen van een nieuwe hanglamp.

Hanglamp in diverse soorten

Bij het kopen van een nieuwe hanglamp is het belangrijk om rekening te houden met de grootte en de vorm van je eettafel. Bij een grote rechthoekige tafel wil je natuurlijk het liefst dat de hele tafel verlicht wordt. Voor dit soort tafels kun je het beste een grote hanglamp kiezen. Een grote hanglamp verlicht niet alleen de hele tafel, maar vormt ook nog eens blikvanger in de eetkamer. Ben je op zoek naar een speels effect? Dan kun je het beste meerdere hanglampen met elkaar combineren. Hang ze bijvoorbeeld op verschillende hoogtes op of kies voor verschillende kleuren. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Hanglamp

Dimmer op de lamp

Omdat we vaak niet alleen eten aan de eettafel, maar ook wel eens werken of gewoon een boek lezen is het belangrijk dat je de verlichting kunt dimmen. Wanneer je gezellig een avondje gaat dineren met familie en vrienden is het natuurlijk sfeervoller wanneer je het licht boven de eettafel kunt dimmen. Maar wanneer je een boek wilt lezen heb je natuurlijk de volle sterkte van een lamp nodig. Daarom is het handig om rekening te houden met of een hanglamp gedimd kan worden of niet. Hiervoor heb je vaak een externe dimmer nodig.

Hoe hanglamp ophangen?

Hoewel er geen vaste regel bestaat over hoe hoog een hanglamp boven de eettafel hoort te hangen kunnen we je wel een richtlijn geven. Het is belangrijk dat een lamp niet te laag boven de tafel hangt. Je wilt natuurlijk tijdens het dineren niet tegen een lampenkap kijken. Ook is het licht vaak te fel wanneer de lamp te laag opgehangen is. De lamp mag ook niet te hoog opgehangen worden, omdat je dan weer te weinig licht op de tafel krijgt. Het is beste is daarom om de hanglamp zo’n 60 a 70 centimeter boven de eettafel te hangen om het beste lichteffect te creëren.