18 jun Tips voor het onderhouden van je huis
Het niet goed onderhouden van je woning heeft een grote invloed op je woningwaarde. Bij het verkopen van je huis krijg je niet alleen minder geld voor je woning, maar je woning is ook moeilijker verkoopbaar als er veel aanbod is. Verder zijn er veiligheidsregels voor woningen waar je aan moet voldoen. Achterstallig onderhoud zorgt namelijk voor een onveilige leefomgeving en kan grotere schade veroorzaken. Lees in dit artikel daarom tips over het onderhouden van je huis.
Waar moet je op letten?
Goed onderhoud van je woning voorkomt grotere schade en dus dure reparatiekosten. Inspecteer daarom je woning regelmatig. Hierbij let je op de volgende dingen:
- Schilderwerk, zowel binnen als buiten;
- Gevelwerken, zoals loslatend voegwerk of een groene uitslag op je gevel;
- Vochtplekken, lekkages of schimmel;
- Dakpannen, dakgoten en regenpijpen;
- Ventilatieroosters.
Maak een onderhoudsplanning
Om achterstallig onderhoud te voorkomen maak je eenvoudig een onderhoudskalender. Dit doe je gemakkelijk online of met woningonderhoud apps. Schrijf alle onderhoudstaken op die van toepassing zijn op jouw woning. Vervolgens geef je aan hoe vaak je deze taken wil uitvoeren. De app geeft je dan een melding wanneer het tijd is voor een onderhoudstaak.
Onderhoudsvrij bouwen
Ga je je huis verbouwen, een aanbouw laten plaatsen of bouw je misschien wel een heel nieuw huis? Denk dan eens aan onderhoudsvrij bouwen. Hierbij gebruik je onderhoudsvrij materiaal dat jaren meegaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kunststof kozijnen, speciale verf voor je schilderwerken en onderhoudsvrije platen voor op je gevel. Raadpleeg een architect om te ontdekken hoe jij je huis onderhoudsvrij kunt maken.
Bewaar de gegevens
Heb je iemand ingehuurd om je onderhoudstaken uit te voeren? Verzamel dan na afloop de gegevens die je helpen bij de volgende onderhoudsbeurt. Denk hierbij aan:
- De bouwtekeningen;
- Kleurnummers van de verf;
- Garantiebewijzen;
- Extra stenen, tegels of dakpannen voor het geval er beschadigingen zijn die hersteld moeten worden;
- Contactgegevens van de ingeschakelde partijen, bijvoorbeeld de aannemer, loodgieter of schilder.