Een gezond binnenklimaat

Waarom een gezond binnenklimaat belangrijk is

Heb je er weleens bij stilgestaan over wat er in de lucht zit die je binnen ademt?  De kans is groot dat het antwoord hierop nee is. Dat de buitenlucht niet zo schoon is als wij denken is al een tijdje bekend. Op de website van het Longfonds kun je een test doen naar de lucht die jij buiten inademt. Hieruit blijkt dat het er in de meeste steden in Nederland slecht aan toe gaat. Wil je testen hoe het met jouw omgeving staat? Kijk dan op longfonds.nl/gezondelucht.

Een gemiddelde persoon ademt haalt dagelijks meer dan 20.000 keer adem, dit komt neer op 11.000 liter lucht in waarvan meer dan 75% binnen. Een groot deel van de tijd zitten we allemaal binnen, denk hierbij aan jouw huis, kantoor, auto of openbaar vervoer. De Universiteit van Maastricht heeft in oktober 2016 aangetoond dat het ziekteverzuim en de zorgkosten van mensen in een woning met slecht binnenklimaat aantoonbaar hoger is dan die van bewoners van huizen met een gezond binnenklimaat.

Veel woningen in Nederland bevatten namelijk te veel vocht, schimmel, bacteriën of tabaksrook. Daarnaast bevatten woningen zelfs meer fijnstof dan buiten. De luchtvochtigheid in jouw woning bepaalt in grote mate de kwaliteit van het binnenklimaat. Een optimale luchtvochtigheid in huis staat gelijk aan een gezond binnenklimaat. Van ongezonde lucht kun je letterlijk ziek worden. Denk hierbij aan astma of COPD.

De grootste boosdoeners die ervoor zorgen dat het binnenklimaat slecht is zijn als volgt:

  • Isolatie van een woning.
  • Een slecht onderhouden ventilatiesysteem.

Deze veroorzaken namelijk vocht en schimmel met als gevolg een slechte luchtkwaliteit. In Nederland hebben ruim 2,5 miljoen woningen een mechanische ventilatiesysteem of warmte terug win installatie die voor een optimale binnenklimaat zorgen. Voor een gezond binnenklimaat is het hele jaar door ventilatie benodigd. Om er zeker van te zijn dat jouw ventilatie goed werkt, moet je op tijd jouw mechanische ventilatie reinigen.

Er zijn een aantal tekenen waaraan je kunt zien dat jouw ventilatiesysteem niet meer naar behoren werkt:

  • Als de woonkamer zelden helemaal stofvrij is.
  • Als de ventielen donkere kringen vertonen.
  • Wanneer er schimmel te vinden is in de badkamer en wc.

Zelf jouw mechanische ventilatie schoonmaken is ook deels mogelijk. Hiervoor kun je de ventielen die je terug kunt vinden in jouw badkamer, wc of keuken losdraaien en schoonmaken. Daarnaast kun je zelf de mechanische ventilatiebox uit elkaar halen en reinigen. Wil je het complete systeem schoonmaken en onderhouden? Dan kun je het beste een professional inschakelen.

Simpele tips om zelf voor voldoende ventilatie te zorgen:

  • Zet je raam dagelijks open, niet langer dan 30 minuten
  • Laat je ventilatiesysteem 24/7 aan
  • Houdt ventielen in jouw woning goed schoon
  • Ventileer extra tijdens koken of douchen of als er veel mensen in huis zijn
Tags: