Waarom (niet) kiezen voor kunstgras?

Kunstgras in de tuin is steeds populairder aan het worden in de laatste jaren. Dit is ook helemaal niet vreemd, want kunstgras kent veel voordelen. Zo heeft kunstgras een lange levensduur en je geniet het hele jaar door van een groene tuin. Ook kost het bijna geen onderhoud en is het geschikt voor mensen met allergieën zoals hooikoorts. Dat klinkt allemaal als muziek in de oren toch? Echter bestaan er ook nadelen aan kunstgras. Welke dit zijn, lees je hier! 

Natuurlijke uitstraling

Laten we eerst verder borduren op de voordelen van kunstgras: kunstgras heeft een natuurlijke uitstraling en is nauwelijks meer van echt gras te onderscheiden. Zeker als je voor de duurdere soorten van goede kwaliteit kiest, heb je het idee dat je echt gras hebt.

Geen water of mest nodig

Kunstgras is uiteraard nep, dus groeit het ook niet. Natuurgras moet daarentegen ongeveer 20 keer in een jaar gemaaid worden. Kies je voor kunstgras, dan bespaar je een hoop tijd en geld. Verder heeft kunstgras ook geen water of mest nodig, dus dat hoef je ook niet te kopen. Ook trekt kunstgras geen ongedierte of insecten aan. Onkruid groeit ook niet graag op kunstgras, dus je bent ook geen tijd kwijt aan het verwijderen ervan.

Het hele jaar door spelen

In de winter op kunstgras spelen? Dat is prima mogelijk! Ter vergelijking: op sportvelden van kunstgras kun je ongeveer 2.000 uren per jaar spelen, terwijl het op echt gras slechts 800 uren kan.

Grasgeur ontbreekt

En dan nu de nadelen van kunstgras: sommige mensen vinden de geur van vers gemaaid gras heel lekker. Bij kunstgras heb je die geur helaas niet. Natuurlijk is dit niet echt een nadeel als je die geur niet lekker vindt, maar wat ons betreft gaat er niets boven vers gemaaid gras in een lente- of zomerochtend!

Kunstgras toch niet helemaal onderhoudsvrij

Zoals je net hebt kunnen lezen, vereist kunstgras minder onderhoud vergeleken met echt gras. Toch kunnen we kunstgras niet volledig onderhoudsvrij noemen. Op kunstgras komt namelijk regelmatig viezigheid zoals takjes, bladeren en zaadjes van omliggende planten en bomen terecht. Deze moet je regelmatig verwijderen, want anders loop je kans dat er op den duur toch onkruid ontstaat. Het schoonmaken van kunstgras kun je doen door te vegen, bezemen en/of te stofzuigen. Ook bestaan er speciale reinigingsmiddelen waarmee je het kunstgras schoonmaakt. Dit is zeker aan te raden als je bijvoorbeeld huisdieren hebt die soms in de tuin poepen en plassen. Voor extra hygiëne gebruik je schoonmaakmiddel en spoel je het kunstgras na met water. Daarnaast moet je de sprietjes van kunstgras regelmatig omhoog borstelen met een harde bezem. Zo blijven de vezels mooi recht staan.

Tags: